Röportaj: Moshos Garden ile doğallığın kapısını araladım


"Doğal ürünlere maruz kalmak enerji, mutluluk ve yaşam sevincinizin artmasına yol açabilir!"

Her gördüğümde beni gülümseten bu cümle, tamamen doğal bakım ürünleri ile güzellik sektörüne sağlam bir giriş yapan Moshos Garden sitesinden alıntıdır. Yalın, sade ve saf güzelliği en doğal hali ile bakımlı kadınların tercihine sunan Moshos Garden, bir süredir takibe aldığım bir markaydı. Doğallıktan yana olan biri olarak ürünleri dikkatimi çekmişti ve yeni ürünleri olan Sıcak Havlu Yüz Temizleyiciyi gördüğümde daha yakından tanımak ve tanıtmak istedim. Doğal olduğu kadar farklı ürünlerle ilgimi çeken Moshos Garden ile röportaj yaptım. Benim gibi doğal ürünlerin hayranı olanlar, eminim severek okuyacaklardır.

Haydi o zaman mis kokulu bir bahçenin kapılarını birlikte aralayalım...


Moshos Garden'ın oluşumundan kısaca bahseder misiniz?
Öncelikle herkese selamlar, ben Alpaslan, Moshos Garden’ın kurucusuyum. Güzel kokulu doğal maddelere ilgim 2000’li yılların başına dayanıyor aslında. Parfüm yapımı, koku hazırlama, notalar, akorlar derken bir yandan tamamen doğal hammadde kullanıp, bir yandan insanların beğenisine sunabileceğimiz neler yapabiliriz derken Moshos Garden doğmuş oldu. Öncelikli amacımız para değil, evet tabi ki yaptığımız işten para kazanıyoruz ama birinci hedefimiz insanları doğal ürünler kullanmaya yönlendirmek, daha az kimyasal tüketimi ve daha az kanser. Belki Moshos Garden’da doğal ürün anafikrine odaklanmamızın bir sebebi de annemin kanser hastalığını çok ağır geçirmiş olması. Şükürler olsun ki 70 yaşını geçmiş olmasına rağmen halen hayatta ve cilt bakımı için bizim ürünleri kullanıyor.

Ürünlerinizin tamamı doğal ve bitkisel hammaddelerden mi oluşuyor? Kullanılan hammaddeleri hangi kriterlere göre belirliyorsunuz?
Ürünlerimizin tamamı bitkisel ve doğal evet… Piyasada birçok tedarikçi var ve inanın herkes kendi malını “en doğal” iddiası ile satmak istiyor. Bu bir yandan normal bir yandan da çok komik birşey. Bugün marketteki yoğurdun bile üzerinde “doğal” yazdığı bir devirdeyiz. Yani bunu yazanı ne yapmak lazım bilmiyorum. Bu yoğurtlar doğalsa bundan önce sizin yaptıklarınız neydi, yok onlar da doğaldıysa bunlar nedir? Bizim sektörde de durum çok benzer… Bu yüzden öncelikle bizim için tedarikçinin güvenilirliği önemli, her malı satan firmadan alışveriş yapmayız çünkü malın kalitesinden ziyade kendi karını ön planda tutan firmalara güvenemeyiz. Her yağı aynı fiyata satan da bizim için pek tekin değildir, mümkünse üretilirken yerinde görürüz. Ürünün menşeini sorar, araştırır, buluruz. Çapraz kontrol yaparız, tutarsızlık varsa, ya alternatif hammadde buluruz ya da ürün formülünü güncelleriz. Doğal olamayacak maddeler vardır, bunları kullanmayız mesela hazır satılan vanilya yağı, amber, misk bunlar kesinlikle doğal değildir. Zaman zaman bahsediyoruz vanilya’nın ekstraktını, amber’in tentürünü kendimiz hazırlarız, tamamen el emeğidir. Vanilya diye satılan şey sentetik vanilin esansıdır, amber de öyle, orijinal amber. ispermeçet balinasının salgısıdır, soyu tükendiği için avlanması yasak. Günümüzde kehribar reçinesinden elde ediliyor. Misk zaten himalayada yaşayan bir tür ceylan yağıdır, artık o da olmadığı için gerçek misk diye birşey yok ne yazık ki. Bu yüzden ürünlerimizde doğalını bulabileceğimiz hammaddeleri kullanıyoruz. O sebepten de ürün yelpazemiz çok çok geniş değil...

Markanız çatısı altında tüketicinin beğenisine sunduğunuz ilk ürün hangisiydi? Bizlere kısaca ürün yelpazenizden bahsedebilir misiniz?
İlk ürünümüz shea kremlerimiz ve parfüm özlerimizdi, aslında ilk tasarımımız parfüm özlerimizdi diyebilirim. Halen de en çok satan grup bu ikisidir. Dediğim gibi ürünlerimiz sadece doğal olabilecek hammaddelerden oluşur. El ve vücut kremleri, saç bakım ürünleri, yüz bakım ürünleri, masaj yağları, banyo/vücut yağları ve parfüm özleri olarak gruplandırabiliriz.

El ve vücut kremlerinden, masaj yağlarına kadar oldukça çeşitli bir ürün grubunuz bulunmakta ancak benim ilgimi çeken ürün gruplarınızdan birisi de parfüm özleriniz. Özellikle piyasada doğalına nadir rastlanan amber ve kendi tasarladığınız kokular ilgimi çekti. Bu kokuların oluşum sürecini merak ettim. Kısaca bahseder misiniz?
Evet çok doğru bir tespit, bir anlamda eşsiz bir kategori parfüm özleri. Piyasada özellikle alkolsüz ürün olarak “esans” adı altında satılan ürünler var ama onların tamamı sentetiktir. Ticaridir yani, fiyat olarak da çok daha ucuzdur. Kamboçya’dan getirttiğimiz paçuli’nin gram fiyatı bile bir servet neredeyse…
Kokularla ilk tanışmam uzun yıllar öncesine dayanır. Şans eseri bir çok ülke gezmişliğim var, yurtdışında özellikle Paris’te lavanta yetiştirilen bölgelerdeki o endüstri beni çok etkilemiştir hep. Chanel No5 parfümün yaratıcısı Ernest Beaux’nın hikayesi, güzel kokuların hikayesi beni hep farklı hissettirmiştir. Kendi kokularımı, kendi kaşemi yaratmak için koku notaları ve parfüm üzerine bayağı çalışma yaptım ve böyle bir kategori ortaya çıktı. Hammadde kısıtı yüzünden çok verimli bir kategori değil tabi ama ana ayrılma noktası, parfüm değil parfüm özü olmaları. Yani bugün piyasada açık parfüm satan birçok marka var, o ayrı bir iş. Bizim amacımız bilindik kokuları taklit etmek değil, kimyasal kullanmadan, insanların sürebileceği markamıza özgü hoş kokular yaratmak. Bunu da başarma yolunda ilerlediğimizi düşünüyorum.

Parfüm özlerini kullanırken neye dikkat etmemiz gerekiyor?
Parfüm özleri, endüstriyel tabirle “kokuyu patlatan” kimyasallar barındırmadığı için buram buram kokmaz. Öncelikle bu dikkate alınmalı, içten içe yanan köz gibidir. Ağır fakat kararlı gider… Tercihen duş aldıktan sonra nabız noktalarının hepsine uygulanabilir, el ayak bilekleri, kulak arkası, diz altı, boyun gibi… Çantaya atıp hoş koku duymak istediğiniz her an kullanabilirsiniz.

Gelelim benim için bir başka merak konusu ürününüze. Sıcak Havlu Yüz Temizleyici oldukça farklı bir ürün. Havlusu ile birlikte satıyor olmanız da çok sevimli. Bir çok kadın ve hatta erkek sıcak havlunun etkisinden faydalanıyor ancak ürününüz bu işleme farklı bir boyut kazandırıyor. Sıcak Havlu Yüz Temizleyici nasıl uygulanıyor? Nasıl bir bakım hedefliyor? Sıcak Havlu Yüz Temizleyici hakkında bilgi verebilir misiniz?

Evet sıcak havlu yüz temizleyici ilginç bir ürün gerçekten. Havlu ile beraber satmamızın sebebi kullanım kolaylığını artırmak. Herkes bu iş için en sevdiği havlusunu ayırmak istemeyebilir. Kimsenin böyle bir sebepten doğal bir yüz temizleyiciden mahrum kalmasını istemeyiz, değil mi :) Burada sıcak havlunun gözenek açma özelliğinden faydalanılıyor. Öncesinde hazırladığımız yüz temizleme karışımı ile yüze masaj yardımı ile yediriliyor. İçerisinde kakao yağı, badem yağı, zeytinyağı, balmumu gibi inanılmaz faydalı ve tamamen doğal maddeler var. Daha sonra, önceden sıcak suya bastırılmış havlu ile yüz ovalanıyor. Yüzü kirden ve makyajdan arındırırken, gözenekleri açıp ferahlatmak için birebir.

Eminim ürünleriniz güzelliklerine düşkün kadınların ilgisini fazlasıyla çekiyordur. Ürünlerinizden almak isteyenler nasıl bir yol izlemeli? Ürünleriniz hangi noktalardan temin ediliyor?
Ürünlerimiz sadece online olarak http://www.moshosgarden.com sitemizden satılıyor. Şu an için info@moshosgarden.com adresinden sipariş verilebiliyor fakat çok yakında sitemiz yenilenecek, daha derli toplu ve alışveriş yapılabilir bir site gelecek. Çalışmalarımız devam ediyor.

Moshos Garden olarak seri üretim yapmıyoruz, mütevazi atölyemizde butik üretim yapmaktayız. Bu da kapımızı çalan dostlarımıza daha fazla ilglienebilmemize olanak tanıyor aslında. Sipariş aldığımızda bu ürünler ile iligli gereken açıklamaları yapıyoruz, gereken üretimi gerçekleştirdikten sonra paketleyip gönderiyoruz.

Ürünlerinize baktığımda oldukça uygun ve herkesin ulaşabileceği fiyat etiketleri görüyorum. Bu durumun nedenleri nedir?
Aslında bunun birkaç sebebi var. Birincisi sadece online çalışıyoruz ve mağaza giderimiz yok, bu çok büyük bir avantaj bizim için. İkincisi araştırma-geliştime işini ve üretimi kendimiz yapıyoruz, dolayısı ile burada da giderimiz çok az. Atölyemiz mütevazı ve gösterişten uzak… Paketleme tarafında ise minimumda kalıyoruz, her ürün için kat kat ambalajlar, kartonlar, yaldızlı parlak kutularımız yok. Böyle olunca kullanılan hammaddeler %100 doğal olmasına rağmen fiyatlar makul seviyede kalıyor.

Son zamanlarda her alanda olduğu gibi kozmetik sektöründe de doğala yönelen tüketici sayısı her geçen gün artıyor. Doğal olduğunu vurgulayan pek çok marka pazarda yerini almak için mücadele ediyor. Kendimden yola çıkarak tüketicilerin benim gibi kafa karışıklığı yaşayabileceği düşüncesindeyim. Tüketici gerçekten doğal olan ürünü nasıl anlayabilir?
Evet, maalesef tüketicinin işi çok zor. Öncelikle hepimiz birer tüketici olarak bilinçli olmak durumundayız. Aldığımız ürünün etiketinde ne yazıyor, yazan maddeler ne anlama geliyor, zararları nelerdir bunları olabildiğince araştırmak bilmek çok işe yarar. Fakat “doğal” konusuna gelince orada anlatılacak o kadar çok şey var ki. “Doğal”ın tanımı bile değişiyor yer yer. Bizim mottomuz “a journey to skin naturals” yani “doğal cilt bakım ürünlerine bir yolculuk” Bu bir yolculuk aslında, biz öyle görüyoruz. Bu seyahatte başlangıçtaki hisleriniz ile sonrasındaki hisleriniz asla aynı olmaz. Satın almayı düşündüğünüz ürün size bu duyguyu yaşatmıyorsa tekrar düşünmenizi öneririm. İçerik kontrolünü sıkı bir şekilde yapın, kimyasallara geçit vermeyin, aynı ürünün kimyasal içeriksiz muadili varsa mutlaka onu da değerlendirin. Doğal iddiasında olan markalar belirli zaten, ana akım markaları konuşmuyoruz onların böyle bir iddiası yok, böyle bir kaygıları da yok.

Moshos Garden'in 2014 yılı hedeflerinden bahsedebilir misiniz? Yakın zamanda yeni ürünler görebilecek miyiz?
2014’te hedefimiz, mevcut dostlarımızın memnuniyetini korumak ve yeni dostlar kazanmak. Bizim kapımızı çalan herkes “moshos dostu”dur bizim için… Üzerinde çalıştığımız ürünlerden ilk olarak tırnak bakım yağı ve kaş/kirpik bakım/uzatma yağı çıkabilir. Ayrıca yine tamamen doğal aftershave, koltukaltı roll-on, anti-aging kremler, body butter’lar, doğal rimel, allık, dişmacunu gibi projeler var. Fakat bir kısmında aradığımız hammaddeleri bir kısmında aradığımız ambalajları bulamıyoruz. Dolayısı ile bunlar için herhangi bir tarih veremiyorum maalesef...

Bana ve okurlarıma zaman ayırdığınız ve samimi cevaplarınız için teşekkür ediyorum…
Ne demek, benim için çok büyük bir zevkti, ben teşekkür ederim.


Etiketler: , , , , ,